Kurz Reflexní lymfatický systém v psychosomatice / dále RLM / jsem absolvovala u Mgr. Evy Nebeské, úžasné bytosti hodné svého jména. Tato terapie, zatím nepříliš známá a používaná, mě nadchla svojí jemností, ale přitom do hloubky jdoucí účinností nejen na fyzickém těle.

Uvádí se, že reflexní terapie chodidel má svůj původ v Číně. Do Evropy se dostala již v době Marca Pola. Americká masérka Hanne Marquardtová (autorka Praktické učebnice Terapie reflexních zón na noze) poprvé přišla s nápadem využít reflexních bodů pro povzbuzení lymfatického systému a vytvořila unikátní postup reflexní lymfodrenáže plně nahrazující klasickou lymfatickou drenáž. Švýcarská zdravotní sestra Hedi Masafretová se zasloužila o rozšíření této metody v Evropě.

Lymfatický neboli mízní systém se podobá krevnímu oběhu a je významnou součástí imunitního systému. Po celém těle sbírá a shromažďuje škodliviny, odpadní a toxické látky a odvádí je z těla ven. Děje se to tak, že jemné lymfatické kapiláry nasávají v tělesných tkáních veškeré nežádoucí zplodiny a přes lymfatické cesty (cévy a uzliny) se dostávají do krevního oběhu a následuje jejich vyloučení z těla ven (močí, stolicí, potem). Základním předpokladem úspěšné činnosti lymfatického systému je udržet lymfu v pohybu. Je-li organismus přetížen, toxické látky se v něm hromadí.

Nadměrné zatížení lymfatického systému se projevuje zvýšenou únavou - prolínáním lymfy do tkáně, takzvaným hromaděním vody v těle, často zaměňovaným za tloustnutí - podrážděností - sníženou odolností vůči infekcím - váčky či tmavými kruhy pod očima - otoky nohou, rukou, břicha - celulitidou, která vzniká především z důvodu usazených odpadních látek v rozšířených tukových buňkách, hlavně v oblasti boků, stehen a paží.

Reflexní lymfatická terapie uvádí tělo do rovnováhy. Je to komplexní, velmi účinné ošetření lymfatického systému. RLM se provádí na ploskách chodidel, kde se stimulují orgány, které úzce souvisí s imunitním systémem a také orgány, které odvádí lymfu z těla ven (ledviny, srdce, slezina, střeva, brzlík, játra). Dále se provádí na nártech, patách a lýtkách, kde se lymfa odvádí do hlavních lymfatických uzlin systematickým a cíleným hlazením konečky prstů. Dokonale „otevře“ vnitřní lymfatické cesty, umožní lymfě proudit, tedy pročišťovat tělo. Má výrazný a okamžitý vliv na fyzický stav a psychiku. Častokrát přináší do života klientů příjemné změny - mění se náhled na sebe sama, své blízké … Toto ošetření je velmi vhodné opakovat po třech(tedy 3 – 6 – 9, atd. krát). V každé této sérii dochází k ukončení určité fáze očisty těla.

Lymfa je obraz emočního stavu člověka. Lymfatický systém zadrhává, pokud zadrhávají emoce. Přijmout emoci, nechat ji projevit, prožít, zpracovat, zhodnotit – to je to, co většina z nás v dnešní uspěchané době opomíjí. Proto se často vyskytují různé bloky, které tato terapie pomáhá rozpustit, odplavit. Kvalitní proudění lymfy nám pomáhá v rovině duchovní zbavovat se zloby, křivd a bolestí, pomáhá nám čistit myšlení, neulpívat na zbytečnostech, zachovat si čistou hlavu a radost v životě.

Na fyzické úrovni RLM
- uvolní svalové napětí, odstraní škodliviny z těla
- urychlí hojení po úrazech, operacích
  (rychlejší regenerace poškozených tkání)
- upravuje činnost srdce, ledvin, střev
  (výborné při chronické zácpě)
- upravuje rovnováhu v hormonálním systému
  (premenstruační syndrom, monopauza, šestinedělí)
- pomáhá při různých otocích a lymfedému
- zlepší celkový stav při roztroušené skleróze
- oceníte ji i při paradentóze
  při dlouhotrvajících a opakujících se zánětech
  (angíny, ledviny, močové cesty, ženské orgány)
  při poškozené imunitě, při senné rýmě, alergiích
  při celulitidě, akné a dalších potížích vzniklých
  zanesením organizmu odpadními látkami
  po těžkých chorobách typu borelioza
- zkvalitní spánek
- je vhodná i pro lidi s křečovými žílami
  (na rozdíl od klasické lymfatické masáže)
- funguje jako prevence onemocnění
  (dýchací cesty, zažívání, vylučování)

RLM není vhodné provádět v těchto případech:
-  závažné onemocnění srdce, kardiostimulátor
-  závažné onemocnění ledvin, dialýza
-  silikonové a kovové implantáty – endoprotéza apod.
-  onemocnění nádorová s metastázami
-  první trimestr těhotenství, těhotenství po umělém oplodnění
-  velmi vysoký krevní tlak
-  šedý zákal v pokročilém stádiu / Šedý zákal je toxické zanášení oční čočky, které trvá řadu let. Jestliže je však zákal v počátečním stádiu,
je tu ještě možnost se jej přirozeným způsobem zbavit/

Reflexní lymfatická terapie je velmi příjemný způsob, jak začít s celkovou detoxikací těla. Uvážíme-li co jíme, pijeme, dýcháme, v jakém prostředí žijeme, je jen málo těch, kdo nepotřebují pročistit a uvolnit tělo. Ano, pánové, týká se to i vás.
RLM je účinná cesta, nejtěžší je však cesta vlastní změny. Krátkodobých problémů se zbavíme rychleji, mnohdy už po první sérii tří ošetření. Dlouhotrvajících problémů se nezbavíme za týden, chce to trpělivost,
ale šance na uzdravení je veliká.

10/2009 připravila Jana Vejskalová